lauantai 21. tammikuuta 2017

Pappakaupunki

Viimeviikon torstaina jatkoin mun lähipaikkamatkailua, ja tällä kertaa mulla oli seurana puolalaiset tytöt. Puolalaiset Anna ja Agata on olleet nyt täällä neljä kuukautta ja tytöt on ihan yhtä tykästyneitä uusiin paikkoihin matkustamiseen ja niin Adanan kun muidenkin kaupunkien näkemiseen kuin mäkin. Viimeviikonloppuna tyttöjen oli määrä lähteä käymään Kappadokiassa ja Ankarassa, mutta koska ollaan Turkissa, mikään ei oo ikinä varmaa ennenkun se on. Tyttöjen reissu siis peruuntui mutta mieli teki johonkin. Tytöt ehdotti josko oitais voitu lähteä käymään Pozantissa, mutta olin vähän vastahakonen kaiken sen lumen takia. Vastaehdotuksena heitin päiväreissun Tarsukseen ja jutut söpöistä papoista, mielenkiintosista moskeijoista, historiasta ja vesiputouksesta sai molemmat innostumaan. Niinpä siis torstai aamuna tavattiin juna-asemalla ja otettiin suunnaksi reilun puolen tunnin matkan päässä oleva Tarsus.Mä oon käynyt Tarsuksessa kerran aiemminkin n. puolitoista vuotta sitten Hakanin kanssa ihan vähän ennenkuin mun EVS ura oli paketissa (täältä voitte käydä kurkkimassa senkin postauksen jos haluatte) ja oli jännä huomata miten paljon sitä silloin missattiinkaan! Tarsus on siis oikeesti tosi kompaktin kokonen kaupunki ja keskusta on helposti haltuunotettavissa jalkaisin, me ilmeisesti kuitenkin ensimmäisellä kerralla onnistuttiin kiertämään puolet kaikista tärkeistä nähtävyyksistä.. :-D Onneksi tällä kertaa tytötkin oli tehneet taustatutkimusta kaupungista ja tiesivät mitä kaikkea meidän pitäis lähtee metsästämään. Sää oli muuten tuona päivänä mitä upein, aurinko paisto kirkkaalta taivaalta koko päivän ja kevään tulon pysty melkein tuntemaan. Onneksi nää upeet säät on jatkuneet tällekin viikolle ja esim keskiviikkona oli huikeet +18 astetta.

Tarsuksen tärkein jamppa on kiistatta St. Paul, eli meille suomalaisille tuttavallisemmin Raamatustakin tuttu Paavali. Paavali oli wikipedian mukaan ensin kristittyjen vainoaja, mutta kääntyi lopulta itse kristinuskoon ja sen jälkeen Paavalista tulikin uskonnon huomattavin ja vaikutusvaltaisin puolestapuhuja. Paavali on siis kotoisin Tarsuksesta, ja siellä on mahdollista vierailla Paavalin kotitalon raunioilla ja päästä ihan lähietäisyydeltä tutkailemaan Paavalin kotipihan kaivoa. Kaivo oli museomiehen mukaan jopa parikymmentä metriä syvä ja kaivoon kulkee vieläkin vettä. Museomies nosti meillekin sieltä vettä ja juotiin sitä parantavia vaikutuksia odotellessa. Samainen museomies oli myös kehitellyt oman reitin mitä pitkin kulkemalla pääsis kätevästi näkemään kaikki nähtävyydet ja löi meillekin kouraan kartan tästä reitistä. Kiitettiin kauniisti ja lähdettiin jatkamaan matkaa kohti kartan muita paikkoja.


Uskonnollisten juttujen lisäks Tarsuksesta löytyy myös muutakin historiaa, mm. Tarsuksen vanhat talot. Niitä samantyylisiä taloja mitä löytyy myös Adanasta jonkun verran, Tarsuksessa useat näistä taloista vaan oli paljon paremmassa kunnossa vaikka niitä puoliksi purettujakin valitettavasti löytyi. Vanhojen talojen jälkeen kierrettiin parit pikkumoskeijat ja suunnattin Tarsuksen kellotornille ja isoimmalle moskeijalle ja pappojen luo. Siis oikeesti, postauksen otsikon mukaisesti, Tarsus on pappojen kaupunki. Jokaisella kulmalla oli ainakin yksi pappa. ja tuolla suuren moskeijan luona niitä ihan parveili! :-D Turkkilaiset papat on ihan super symppiksiä ja oon tosi usein saanut hyvät keskustelut aikaan pappojen kanssa oli sitten kaupunki mikä tahansa. Moskeijan luona käytiin jutulle myös kahden syyrialaisen pikkutytön kanssa, syötiin yhdessä kindersuklaata ja tytöt ihasteli Agatan vihreitä silmiä.Päivän päätteeks käytiin vielä vesiputouksilla, missä meidän onneksi oli vettä. Vesiputouksilla ei tosiaan käynyt samanlainen kuhina kun silloin kesällä, vaan saatiin olla aika omissa oloissamme. Vaikka noi vesiputoukset ei oo mitkään mielettömän isot, on ne silti ihan näkemisen arvoset! Pikkuhiljaa aurinko alko jo laskemaan ja lähdettiin takaisin kohti keskustaa ja meidän kohti Adanaa lähtevää junaa. Päivän aikana tuli käveltyä reippaat parikymmentä tuhatta askelta, ja illalla uni maistu paremmin kuin hyvin! Tässä jo mietiskeltiin, että mihin sitä seuraavaksi pitäis Adanassa lähteä?

4 kommenttia:

 1. Olipa taas kiva reissupostaus, oon kuullut Tarsuksesta kehuja ennenkin ja nayttaa kylla aivan ihanalta paikalta ja nuo papat! Turkkilaiset papat on kylla ihania joten pappakaupunkin kuulostaa huipulta. Upeat kuvat taas kerran, sulla on kylla taito vangita linssin kautta upeita tunnelmia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tarsus on kyllä kiva, sopivan pieni kävellen kiertelyyn mutta silti näkemistä riittää hyvin yhdelle päivälle! Kiitos Petra <3

   Poista
 2. Taas kerran aivan ihania valokuvia.
  Kiitos!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos kovasti itsellesi, kiva jos tykkäsit! :-)

   Poista