tiistai 8. marraskuuta 2016

Rumin luona

"Jalal ad-Din Muhammad, yleisimmin tunnettu nimellä Rumi tai Mevlana, syntyi Balkhin kaupungissa nykyisessä Afghanistanissa vuonna 1207. Rumin isä oli oppinut Baha’addin Valad, joka päätti muuttaa perheensä kanssa länteen, Konyan kaupunkiin nykyisen Turkin alueelle. Siellä Rumi asui lähes koko elämänsä, ja kirjoitti runoja modernilla persian kielellä. Niinpä sekä afganistalaiset, turkkilaiset että iranilaiset pitävät häntä omana kansallisena runoilijanaan.

Konyassa Rumi tutustui Faridaddin Attarin, persialaisrunoilijan, töihin ja hänestä kasvoi tämän veroinen suufilainen mystikko. Suufilaisuus on islamin mystinen suuntaus, jossa korostetaan suoran, henkilökohtaisen jumalasuhteen saavuttamista ja Jumalan henkisen totuuden tavoittamista jumalalliseen rakkauteen perustuvien harjoitusten kautta. Rumi muistetaan rakkauden ja rauhan lähettiläänä ja pyörivien dervissien liikkeen perustajana.

 Rumin mausoleoumi Konyassa on nähtävyys ja pyhiinvaelluskohde. Siellä käy vuosittain yli kaksi miljoonaa vierasta."

"Go, rest your head on a pillow, leave me alone;
leave me ruined, exhausted from the journey of this night,
writhing in a wave of passion till the dawn.
Either stay and be forgiving,
or, if you like, be cruel and leave.
Flee from me, away from trouble;
take the path of safety, far from this danger. -- "

- On the deathbed 
"-- This phantom world gave you false signs
But you turned from the illusion
and journeyed to the land of truth.
You are now the Sun -
what need have you for a crown?
You have vanished from this world -
what need have you to tie your robe? --"
  
- Gone to the unseen

"-- The sunlight splits when entering the windows of the house.
This multiplicity exists in the cluster of grapes;
It is not in the juice made from the grapes.
For he who is living in the Light of God,
The death of the carnal soul is a blessing.
Regarding him, say neither bad nor good,
For he is gone beyond the good and the bad. --"

- Our death is our wedding with eternity

 "Last night,
I was lying on the rooftop,
thinking of you.
I saw a special Star,
and summoned her to take you a message.
I prostrated myself to the Star
and asked her to take my prostration
to that Sun of Tabriz.
So that with his light, he can turn
my dark stones into gold. --"

- Cradle my heart


Mulla oli onni ja kunnia olla yks näistä kahdesta miljoonasta vieraasta, jotka käy Rumin mausoleumissa ja vuonna 1927 avatussa museossa, Mevlana museossa, vuosittain. Olin varannut visiitille aikaa n. puolitoista tuntia, mutta se ei riittänyt mihinkään muuhun kun päälipuoliseen tutkailuun ja fiilistelyyn. Monet oikeesti mielenkiintoset jutut meni ohi, koska en kerennyt lukea museossa esillä olleita tekstitauluja muuten kuin vilkaisemalla niitä. Keskityin enemmän kaiken sen mielekiintoisen katselemiseen ja ihastelemiseen. Mä en oo yleensä mikään super museointoilija, mutta tuolla olisin voinut viipyä vaikka kuinka kauan. Esillä oli mitä kauniimpia esineitä menneiltä vuosisadoilta, kuten esimerkiksi dervissien vaatteita, ikivanha rukousmatto, dervissien soittimia, Rumin kirjoittama runokokoelma, ja paljon muuta. Alue oli tosi kaunis puutarhoine ja kukkineen ja viimeisen silauksen antoi visiitti Rumin haudalle moskeijan sisällä. Mausoleoumi oli todella kaunis kaikkine yksityiskohtineen ja koska oon sitä mieltä että jokaisen pitäis nähdä se ihan omin silmin en spoilaa kokemusta laittamalla tänne kauheesti kuvia paikasta. Vaikka aihe ei itsessään kiinnostaisi, suosittelen visiittiä tänne ihan vaan jo kaiken kauniin takia. Joka lauantai Konyassa on muuten mahdollista nähdä dervissien "tanssi" eli jumalanpalvelus ihan omin silmin. Mua harmitti että olin paikalla kaksi päivää liian aikaisin, mutta en oo ilmeisesti mun kaveriporukasta ainoo joka tän haluu kokea ja ollaankin jo mietitty milloin ois hyvä sauma lähteä käymään viikonloppureissulla Konyassa. 
 
Ootteko te käyneet Mevlana museossa?

5 kommenttia:

 1. En ole käynyt, kun en Konyassakaan ole käynyt muuta kuin ohikulkumatkalla. Pitääpä laittaa mieleen, jos sinne joskus satutaan menemään! Pyöriviä dervissejä puolestaan näin Kappadokiassa turkkilaisessa illassa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen ihan ehdottomasti, oli todella kaunis ja mielenkiintoinen paikka! :-) dervissien näkeminen on ollut varmasti upee kokemus!

   Poista
 2. Aivan ihania kuvia tuosta todella kauniista paikasta! Kävin siellä vuonna 2005, kun kirjoitin gradua mevleveistä. Sema-seremoniaa en tuolloin päässyt katsomaan, mutta istanbulin tekkessä olen useasti sen nähnyt. Se on todella maaginen kokemus, toivottavasti pääset näkemään sen pian.

  Kiitos mielenkiintoisesta blogista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon kivasta kommentista! :-) Voi vitsit, on varmaan ollut mielenkiintoinen aihe tutkia lähemminkin! Toi seremonia on kyllä sellanen juttu mikä on nähtävä :-)

   Poista
 3. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista