tiistai 29. marraskuuta 2016

Hagia Sofia

Hagia Sofia, yksi Istanbulin tunnetuimmista maamerkeistä ja turistikohteista, oli paikka johon jokaisella Istanbulin matkallani olin suunnitellut meneväni. Silti en sinne ikinä ollut joko kerennyt tai sitten jonot olivat olleet niin ruhtinaallisen pitkät etten ollut viitsinyt kuluttaa aikaani jonottamiseen. Tällä kertaa olin päättänyt Hagia Sofiaan mennä, oli jonot sitten kuinka pitkät tahansa. Mulla kävi kuitenkin tuuri, pääsin lipunmyyntiin heti ja turvatarkastukseenkin jonottelin vain vajaat kymmenen minuuttia. Tervetuloa siis meikäläisen matkaan Hagia Sofiaan kuvien muodossa!


Hagia Sofia on siis yks niistä jättiläismäisistä luomuksista jotka kaikessa komeudessaan hallitsee Istanbulin siluettia. Hagia Sofia löytyy Sultanahmetin kaupunginosasta yhdessä mm. Topkapin palatin, Sinisen moskeijan ja Suuren Bazaarin kanssa. Ihan alunperin Hagia Sofia rakennettiin kirkoksi vuonna 537. Kirkon suunnitteli kaksi bysanttilaista jantteria, Anthemios Tralleslainen ja Isidoros Miletoslainen, Itä-Rooman keisarin Justinianuksen käskystä silloiseen Konstantinopoliin. Edellinen kirkko oli palanut muutamaa vuotta aiemmin, joten ilmeisesti oltiin kipeästi uuden kirkon tarpeessa. Justinianuksen suunnitelmana oli rakentaa kaikkien aikojen mahtavin kirkko ja niin rakentui Hagia Sofia, uudella arkkitehtuurityylillä ja vain noin viidessä vuodessa!


Hieman vajaa tuhat vuotta kirkon rakentumisen jälkeen osmanit valtasivat Konstantinopolin ja Hagia Sofia määrättiin muutettavan moskeijaksi. Samalla kirkon useat mosaiikit peitettiin. Moskeijalle rakennettiin ensin kaksi minareettia sulttaani Bayezid toisen toimesta ja myöhemmin sulttaani Selim toinen lisäsi vielä kaksi minareettia lisää. Noin viisisataa vuotta Hagia Sofia toimi moskeijana, kunnes vuonna 1934 Turkin ensimmäinen presidentti ja maan ykkösmies Mustafa Kemal Atatürk määräsi Hagia Sofian muutettavan museoksi, millaisena se toimii vielä tänänkin päivänä.


Vuosittain museossa vierailee noin kolme miljoonaa kävijää. Mun kanssa perjantaisena aamupäivänä museota ihaili parit kouluryhmät, monet aasialaiset ja varmaan ihan yhtä monet arabit. Kauheeta tungosta ei ollut ja museossa oli miellyttävä liikkua ja kierrellä. Mä oon tosi usein laiska museokävijä, en jaksa lukea selittäviä tauluja vaan keskityn lähinnä vaan juttujen ihailuun ja kuvien ottamiseen. Nautin silti kovasti tästäkin kierroksesta, koska Hagia Sofiassa oli niin paljon kaikkea kaunista. Päällimmäisenä mieleen jäi upeat mosaiikit ja tietenkin se upea kupoli joka kohoaa kymmeniin metreihin.


Vaikka Hagia Sofia oli aikamoinen vau -kokemus, mun henkilökohtanen lemppari oli kuitenkin Hagia Sofian pihamaalla olevat haudat. Oli sulttaanien hautoja, prinsessojen hautoja ja mitä kauniimpia rakennuksia koristeineen kaikkineen. Noille haudoille ei pääse Hagia Sofiasta suoraan, vaan sinne päästäkseen pitää mennä ulos Hagia Sofian alueelta, kääntyä uloskäynniltä vasemmalle ja kävellä aina viimeiselle nurkalle asti ja kääntyä vielä kerran vasemmalle. Aika äkkiä vastaan tuleekin sisäänkäynti haudoille. Noilla haudoilla sain olla hyvinkin yksinäni, eikä tunkua ollut. Suosittelen siis käymään haudoillakin!
Mä oon tykännyt kovasti kaikista näistä Sultanahmetin turistikohteista, Sininen moskeija oli tosi kaunis, Hagia Sofia mielenkiintonen ja Yerebatan Sarnici oli tosi jännittävä. Puhumattakaan Istanbulin muista kohteista! Mitkä on teiän lempparikohteita Istanbulissa, tai missä te haluaisitte käydä? :-)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti