keskiviikko 3. elokuuta 2016

Viron nopeet

Mitä tehdä jos Tallinnassa on aikaa reilut viisi tuntia? Näin jälkiviisaana voisin sanoo, että varata hotelli yöksi ja viettää siellä ainakin yks päivä lisää. On niin käsittämätöntä, että parinkymmenen vuoden aikana oon käynyt Tallinnassa useampaan otteeseen mutta vasta tänävuonna oon heränny siihen kuinka siisti kaupunki on noinkin lähellä meitä, vaan parin tunnin matkan päässä. Aiemmin oon ollu vaan lonkero- ja shoppailuturisti mut tän vuoden reissuilla oon älynny lähtä satamaa ja Viru-keskusta kauemmas. Oon tykänny aina viron kielestä ja ihan viimeistään tän päiväreissun jälkeen oon ehkä vähän rakastunut Tallinnaan. Pääkaupunkikateus iskee kyllä välittömästi kun pääsee diipailemaan ympäri vanhaa kaupunkia ja sen takana olevaa Kalamajan aluetta, minkä joku matkailusivu oli rankannut top 20 parhaimpien hipsterimestojen listalle. Niin siistiä! Mistä sit koostu meidän viis nopeeta tuntia?
Silja Europalla pääsee Helsingin Olympiaterminaalista Tallinnaan kätevästi n. kolmessa tunnissa. Meillä oli hytti varattuna koko matkan ajaksi, mikä oli ihan super hyvä juttu. Mukana ollut pikkuveli oli nimittäin pienessä kuumeessa matkan ajan ja otettiinkin Anssin kanssa lepiä melkeen koko paluumatka takasin Tallinnasta Helsinkiin. Oli jees päästä koko päivän kävelemisen jälkeen vaan loikoilemaan petiin haha. 

Ensin kannattaa eksyä, ettei pääsis liian helpolla! Mulla on oikeesti hyvä suuntavaisto mut en ymmärrä mikä siinä Tallinnan satamassa mättää kun joka ikinen kerta eksyn sinne. Siis ihan joka kerta??? Tällä kertaa kierrettiin jostain jumalan selän takaa ja siis en vaan ymmärrä miten aina onnistutaan. 

Vanha kaupunki oli tälläkin kertaa aivan ihana. Tää on yks syy pääkaupunkikateuteen, miksei meillä oo tällasta ihanaa Helsingissä? Yks mun lempparijutuista eri kaupungeissa on ne värikkäät talot ja näitähän sieltä löytyy vaikka millä mitalla. Alkukeväisellä reissulla oltiin Eevin kanssa melkeen ainoot turret vanhan kaupungin kaduilla, nyt olikin sit ihan toinen ääni kellossa. Porukkaa oli ihan älyttömästi ja meikäläisen makuun ehkä ihan hiiren verran liikaakin. Toisaalta kesä herätti vanhan kaupungin eloon; kahviloiden terasseilla kävi kuhina, kukkia ja katusoittajia oli kaikkialla, samoin pappoja myymässä taidetta kaduilla ja iloisia turisteja kamerat kaulassa. Vanhan kaupungin lempparit on ehdottomasti sen monet kirkot, ne värikkäät talot ja coolein näköalamesta jota on suomalaisen korvaan nimellä paiskattu, lol, eli Kohtuotsa vaateplats.


Taksiajelu on jo aika vakiintunu osa Tallinnan reissuja, koska sen lisäks että joka kerta eksytään, meillä loppuu joka kerta myös aika kesken. Niinpä joka kerta on hypättävä taksiin ja kurottava aikaa kiinni eikä tuhlata sitä kävelyyn. Näinkin suuressa kaupungissa missä välimatkat on ihan über pitkiä (t. mun äiti joka väitti kävelleensä päivän aikana ainakin kymmenen kilometriä) on aika tuhlausta käyttää taksia, mut tosiaan, säästettiin vähän aikaa. 

Vaatekaupat on aina kierrettävä äkkiä, tosin tällä kertaa ihan tosi äkkiä. New Yorker on mun nykyinen ihan lemppari vaatekauppa, siellä on joka kerta pyörähdettävä enkä koskaan oo päässyt sieltä lähtemään tyhjin käsin. 


Lush on mulle ihan uus ketju, josta kuulin joskus alkuvuodesta mun siskolta. Innostuin näistä tuotteista itsekin Lushin liikkeessä pyöriessäni kun Jenna pyys mua tuomaan sille jotain kasvorasvaa Tallinnan Lushista. Lopulta kiikutin kotiin parit shampoot ja hoitoaineet itellenikin. Lush valmistaa siis käsintehtyjä, vegetaarisia ja vegaanisia kosmetiikkatuotteita. Lushin toiminta on varsin luontoystävällistä, koska tuotteita ei testata eläimillä ja luontoa säästetään monen muun tavan ohella mm. pakkausmateriaaleissa. Omat palashampooni ja palahoitsikat pakattiin paperipusseihin ja tadaa näin säästettiin taas hiiren verran luontoa. En oo ihan true viherpiipertäjä mut mielelläni panostan tällasiin tuotteisiin ja samalla teen palveluksen omille hiuksillenikin kun hoidan niitä vähän luonnonmukasemmin. Kaiken lisäks Lushin shampoot ja hoitsikat on ihanan värisiä ja tuoksuu taivaalta, no more reasons needed siis. Lushin tuotteet on ehkä vähän hintavia, mutta vajaan kymmenen euron palashampoosta riittää n. 80 pesuun mikä on jo aika hyvin. Lushin liikkeitä löytyy pari kappaletta Helsingistä, mutta Tallinnassa tuotteet on halvempia mitä rakkaassa pääkaupungissamme.


Kalamajan kaupunginosa, eli se cooli ja trendikäs kaupunginosa vanhan kaupungin takana. Pääkaupunkikateus oli vahva täälläkin! Olin ihan fiiliksissä tästä paikasta, niin coolia. Liian siisti on tylsää, mut Kalamaja oli just sopivan nätisti vähän vanha ja rämänen, ihan omalla tavallaan vähän kolkko mut niin kotoisa. Tiilitaloja, vanhoja tehdasrakennuksia, mitä erilaisempia kahviloita ja ravintoloita, uutta ja vanhaa yhdisteltynä, graffiteja, ilmoituksia kadonneesta pandasta ja tyylikkäitä virolaisia. 

F-hoone eli yks Kalamajan feimeistä ravintoloista. Ravintola ei oo mikään turhan fiini mesta, vaan enemmänkin just sellanen rento ja lepposa paikka mistä saa herkkuruokaa halpaan hintaan ja kaupan päälle saa nauttia kivasta ympäristöstä. F-hoone sijaitsee vanhassa teollisuusrakennuksessa ja syödä voi niin sisällä kun ulkonakin viihtyisällä sisäpihalla. Tänne on mentävä uudestaan!
SuperAlko oli se matkan perimmäinen syy, joka lopulta meinas melkeen jäädä välistä koska kiire. Tehtiin henkilökohtaset ennätykset kun juostiin alkon läpi ja oltiin ostoksetkin pakattu alle vartissa. Pääkaupunkikateus part. kolme. 

Rikkinäiset kaljakärryt, eiks tääkin vähän niinku kuulu Tallinnan matkailuun?

2 kommenttia:

  1. Hahah teillon kyl ollu seikkailun täyteinen matka :DD oli pakko tulla tääkin lukeen, kun mekin suunnitellaan just matkaa Tallinnaan ja oon viimeks ite käyny sie joskus vuonna nakki ja muusi kun oon ollu palosammuttimen kokonen, joten vinkit todellakin tulee tarpeeseen. Me tosin ajateltiin myös jäädä yöksi ja palata vasta seuraavana päivänä, just ettei tuu kiire :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo haha tosiaan XD hei kuin kiva! Ja oikeesti vaikka onki pieni kaupunki niin pari päivää tuolla kyllä saa hurahtamaan nekin varmasti aika äkkiä, tuntuu et siel on jokapaikassa jotain kivaa!

      Poista