torstai 26. toukokuuta 2016

Marmaris vai Alanya?

Turkki on monen suomalaisen ykköskohde ja se paikka mihin palataan kerta toisensa jälkeen. Suosituimmat rantalomakohteet sijaitsee yllättäen etelärannikolla ja tällä reissullani pääsin muutamassa sellaisessa käymään. Monet mun kaverit on käyneet Marmariksessa aiemmin ja olin kuullut paljon juttuja muiden kertomina Marmariksen huudeilta. Villejä iltoja baarikadulla, veneretkiä, erilaisia aktiviteetteja, vakkarihotelleja ja lempparipaikkoja. Vaikka mun parin päivän pysähdyksen päämääränpää oli Icmeler, oli kiva käydä kurkkaamassa Marmariksenkin puolella miltä meno siellä näyttää ja mistä ne kaverit on puhuneet.Otettiin siis aamupalan jälkeen Miitun kanssa oranssi dolmus alle ja kurvailtiin vajaan kymmenen kilometrin matka Marmarikseen. Matka yhteen suuntaan maksoi muistaakseni 3 liiraa eli noin euron per pää. Noita dolmuksia kulkee pitkin päivää jatkuvasti molempiin suuntiin, eli vaikka lomailisi Icmelerissä, on helppoa ja vaivatonta käydä kurkkimassa Marmariksen puolelle ja toisin päin. Näistä kahdesta mä suosittelisin Icmeleriä hiljaisuutta rakastaville ja pohjimmiltaan mahdollisimman rentoa ja huoletonta lomaa etsiville. Mä itse kans kääntyisin ehkä Icmelerin kannalle sen ihanan rauhan ja pienen koon takia, ja jos se alkais jossain vaiheessa jo puuduttamaan pääsee Marmarikseen näppärästi noilla dolmuksilla tekemään isompia shoppailuja, käymään baarikadulla tai muuten vaan nauttimaan siitä vähän vilkkaammasta elämänmenosta.

Marmaris on Alanyan ohella heittämällä suosituimpia lomakohteita suomalaisten keskuudessa Turkin maaperällä ja moni Turkkiin (varsinkin ensimmäistä kertaa) matkustava varmasti miettii kumpi lomakohde valita; Marmaris vai Alanya? Monestihan siinä käy niin, että kun menee yhteen paikkaan, siihen rakastuu eikä muualle enää haluaiskaan. Näin kävi mun perheelle, Alanyassa on käyty useat kerrat, tosin nyt mun äiti sai repäistyä itsensä Alanyan kierteestä (XD) irti ja lomailee Sidessä just tällä hetkellä (en oo kade, en enn..). Saas nähä onko Sidestä tullu nyt uus lemppari vai vieläkö mieli vetää Alanyaan. Tai ehkä johonkin ihan muualle?

Eniveis, mä tykkäsin Marmariksesta. Jos mun pitäis nyt valita lähtisinkö Alanyaan vai Marmarikseen, lähtisin ilman muuta Marmarikseen vaikka ei Alanyakaan hullumpi paikka lomailulle oo. Mikä Marmariksessa sit oli niin jees? Ihan ensimmäisenä on pakko mainita sijainti. Marmaris sijaitsee just täydellisellä paikalla "kaukana kaikesta", keskellä vehreitä vuoria ja kauniita maisemia. Vaikka Marmaris onkin vähän eristyksissä muusta maailmasta, mm. vain yhden sinne vievän tien ansiosta, Marmaris on silti lähellä tosi monia mielenkiintoisia kaupunkeja ja paikkoja mihin lomailijan on helppo tehdä omatoimimatkoja joko vuokra-autolla tai ihan vaan bussilla jos pelkkä Marmariksessa olo käy puuduttamaan.

Alanyaan verrattuna Marmaris on paljon pikkukaupunkimaisempi, porukkaa siellä on netin mukaan vajaat sata tuhatta, kun samaisen sivun mukaan Alanyasta löytyy kolme kertaa enemmän porukkaa. Marmaris myös näyttää paljon pienemmältä mitä on matalien söpöjen pienten kerrostalojensa takia. Tää on ehkä suurin syy älyttömän upeiden maisemien lisäks miks Marmaris iski myös muhun. Vaikka oon todennu ehkä suurkaupungissa asumisen olevan se meikäläisen juttu, lomailu on silti kivempaa pienemmässä paikassa. Marmaris myös tuntu hiiren verran paikallisemmalta, enemmän turkkilaiselta kun Alanya jos nyt näin voi sanoo.

Ja vaikka nyt tässä maalailen kuvia pienestä kaupungista, Marmariksesta löytyy silti enemmän kun tarpeeks shoppailtavaa, kahviloita ja ravintoloita siellä täällä, baarikatu ja nätti satama-alue missä käveleskellä ja fiilistellä. Nähtävyyksien metsästäjälle Marmariksesta löytyy nykyään museona toimiva Marmariksen linna, mihin muuten suosittelen menemään ihan vaan jo näkymien takia vaikka itse museon sisältö ei kiinnostaisi. Sisäänpääsy oli muistaakseni 8 liiraa per lärvi eli n. 2,5 euroa. 

Ainoa miinus mikä Marmariksessa palloillessa tuli mieleen oli paikoittain tosi kapeat rannat, tässä asiassa Alanya voittaa valtavine hiekkarantoineen kuus nolla. Mut ei hätää, rannoilla lekottelusta nauttiville suosittelen dolmuksen ottamista Icmeleriin mistä löytyy kivemmat rannat.

Mitens te muut, Marmaris vai Alanya? Mistä tykkäätte tai ette tykkää Marmariksessa, entä Alanyassa?

11 kommenttia:

 1. Naissa kahdessa kohteessa on mulle vahvasti tuo lomakaupungin leima ja tuttuja paikkoja on molemmat. Marmaris saa pisteet yhtena rannikon kauneimpana alueena ja siina etta siella on sita egean tunnelmaa. Alanya saa pisteet monipuolisuudella. Makin taitaisin kallistua Marmariksen puolelle, sielta paasee kaymaan katevasti Rodoksella ja mulla on vahva fiilis etta jonain kauniina paivana Marmaris nostaa taas paataan matkailun saralla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Alanya kyllä voittaa monipuolisuudellaan, se on ihan totta! Tekemistä ja erilaisia vaihtoehtoja tuntuu löytyvän joka lähtöön joka kulmalta. Rodokselle pääsy on varmasti pisteitä nostattava juttu monen vähääkään omatoimisen matkaajan silmissä, voisin hyvin kuvitella ottavani pidemmällä Marmariksen lomalla paatin alle ja seilaavani kohti Kreikkaa! :)

   Poista
 2. Mulla on molemmat käymättä vielä, Antalya sen sijaan on testattu, eikö se ole enää suomalaisten suosiossa? Marmaris kyllä houkuttaa ja etenkin tuo İçmeler :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla on kans vähän sellanen kutina et Antalya ei ehkä olis enää niin kova juttu kun joskus aiemmin, vaan turistit ois jakautunu pienempiin paikkoihin. Tai ehkä vaan kuvittelen? :D Içmeler oli kyllä ihana, siellä varmasti hermo lepää!

   Poista
 3. Meijän sukulaisten mukaan Marmaris oli tosi suosittu suomalaisten keskuudessa 90-luvun lopussa, nykyään on tainnut Alanya viedä voiton. Mutta oon samaa mieltä kuin Petra, on semmonen kutina että jonain päivänä Marmaris sieltä taas nousee ja etenkin Icmeler joka kehittyy koko ajan paremmaksi ja tulee tunnetuksi laajemmalti :) Bodrum on suosittu turkkilaisten lomapaikka, mutta tein viime kesänä jo huomion lisääntyneistä kotimaanmatkailijoista myös Marmariksessa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä luulen että Alanya on vienyt voiton sen koon ja nimenomaan ton monipuolisuuden ja "helppouden" takia, ei sillä ettäkö Marmariksessa lomailu ei ois helpoks tehty hehhe.. Voi Icmeler, kumpa se vaan pysyis sellasena pienenä symppiksenä kun on nytkin eikä vaan kasvais liian isoksi! Kaikki Adanakamut oli ihan kateellisia siitä että olin ollu noilla huudeilla, ilmeisesti siis kovaa valuuttaa paikallisten keskellä ;)

   Poista
  2. Se voi olla, ja sen lisäksi matkoja sinne on enemmän ja halvemmalla. Maakuntalentojakin taitaa olla enemmän. Ja joo tää on nimenomaan ihana sen takia, kun on niin pieni ja symppis, tuskinpa tämä koskaan mitenkään isoksi tulee kasvamaan sen oikeassa merkityksessä, mutta varmasti vuosien varrella muuttuu lisää ja uudet turistit löytävät tiensä tänne. :) On joo, kiva vaan jos vetää paikallisia puoleensa.

   Poista
 4. Marmaris on kyllä ihana, maisemissa voittaa Alanyan ihan 100-0. Alanya on mulle jo niin tuttu paikka, koti, että lomakaupunkina Marmaris ja muut paikat sillä suunnalla sopii paremmin kuin hyvin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Marmariksessa oli kyllä niin upeet maisemat etten kestä, vuoret ja meri on se yhdistelmä mikä on aina tosi jees. Toisaalta Alanyan auringonlaskut on myöskin älyttömän kauniita, varsinkin Kleopatralta katseltuna :)

   Poista
 5. Nuo sinun kuvasi ovat niin kuolettavan ihania, että tekee mieli heti nostaa kytkintä. Olen käynyt sekä Alanyassa että Marmariksessa, mutta viihtynyt parhaiten Antalyassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi vitsit kiitos paljon! :) Mä en oo tohon Antalyaan vielä päässyt ihan kiinni, mutta moni tuntuu sitä kehuvan :) Pitää varmaan joskus antaa sillekin mahdollisuus ja käydä kattelemassa miltä meno näyttää Antalyassa! Kiva kun kommentoit! :)

   Poista