maanantai 25. huhtikuuta 2016

Yksityiskohtien Balat

Tänkertanen visiitti Istanbuliin oli elämäni neljäs, ja lopultakin se, milloin pääsin vihdoin käymään kauan haaveissani olleella Balatin asuinalueella. Ennen mun ja Eevin ekaa Istanbulin reissua muistan lukeneeni kirjastossa Istanbulin matkaopasta joka suositteli menemään alueelle värikkäiden talojen perässä. Meidän viiden päivän loma oli kuitenkin liian lyhyt, eikä millään pystytty venymään sinne asti. Näin kävi lopulta mun seuraavillakin reissuilla, mutta tällä kertaa päätin ottaa noiden alueiden chekkaamisen mun pääprioriteetiksi, ja parhaaksi onnekseni mun keskiviikkopäivän ihan paras seura oli yhtä innokasta lähtemään noille hoodeille. 


Hyvän turkkilaisen aamupalan ja herkkujäätelöiden jälkeen laitettiin jalkaa toisen eteen ja käveltiin aina Balatiin asti. Käveltiin ton päivän aikana tosi paljon, huomas kyllä iltaa kohden mennessä ettei samanlaisia kävelylenkkejä tuu vedettyä ihan päivittäin; jalat oli puolkuolleet ja tiesin ettei unta ois tarvinnu kauaa houkutella jos oisin seuraavan yön nukkunut oikeessa sängyssä. Oon kyllä kuitenkin ihan ehdottomasti sitä mieltä, että matkaaja saa eniten Turkista irti kun viitsii kävellä paikasta toiseen. Vaikka siellä määränpäässä oottais mitä kivaa, niin yleensä siinä matkan varrellakin on vaikka ja mitä nähtävää ja koettavaa. Turkissa niin siistiä onkin just se, ettet oikeesti koskaan voi tietää mitä seuraavan nurkan takana on tai mihin tai kehen matkalla törmäät.Aiemmin Balat on ollut aikoinaan Espanjasta karkoitettujen juutalaisten jälkeläisten, turkin juutalaisten, asuttamaa aluetta. Nykyisin Balat taitaa olla enemmän siirtolaisten ja muiden muualta tulleiden aluetta kuin turkin juutalaisten. Tosin pian Balatissa taitaa asua enää vaan coolit ja hipsterit (ja rikkaat), koska ilmeisesti muutkin kun matkaoppaiden kirjottajat on tajunnut Balatin tyylikkyyden. Kattelin huvikseni netistä myytäviä kämppiä Balatista ja hinnat hipoo ainakin meikäläisen silmissä jo taivaita. Enkä yhtään ihmettele, kivahan tuolla olis asua. Paitsi sillon kun pitäis raahata kauppakasseja noita tuhottoman jyrkkiä ylämäkiä pitkin ylös haha.


Balat oli siis vähintäänkin yhtä cool kun olin ajatellutkin. Käveltiin ylös, alas, ristiin ja rastiin, ja joka nurkalla oli varmasti aina jotakin nähtävää. Värikkäitä taloja, kauniita ovia, ihania yksityiskohtia, söpöjä kauppoja, kukallisia ikkunalautoja, parvekkeelta roikkuvia pyykkejä, ikkunoista vilkuttelevia mummoja ja vaikka mitä muuta. Yks mun ihan lempparijuttu oli postauksen ensimmäisessä kuvassa näkyvä seinä, jossa oli jättimäiset miehen kasvot. Niin siisti! Istanbul on aina yhtä ihana kaupunki, mutta tällaset Balatin kaltaset löydöt tekee siitä aina vielä vähän enemmän ihanan.Mun sydän sykkii siis täysillä tällasille paikoille, Adanassa tällasia huudeja lähinnä on Tepebağ (postaukset tässä ja tässä) mistä löytyy myöskin vanhoja ja värikkäitä taloja. Nyt saa siis vinkata jos tiedätte kertoo muiden kaupunkien parhaat kaupunginosat tällasten paikkojen bongailuun! Ja jos ketään kiinnostaa Balatissa vierailla, neuvoisin kävelemään Eminönüstä rantaa pitkin aina Atatürk sillan ohi kohti Eyüpiä ja samalla pitämään silmällä mäen päällä tönöttävää punatiilistä kirkkoa mikä sijaitsee Balatissa. 

Balatin jälkeen meikäläiset suuntas vielä lauttareissulle Aasiaan ja takaisin, minkä jälkeen syötiin ehkä parasta pitsaa ikinä (!!) ennenkun mun oli aika sanoa heipat kamuille ja lähteä pakkaamaan rinkka lähtökuosiin. 

6 kommenttia:

 1. Kivannäköinen alue. Värikkäät talot on just niin hienoa! :) Täällä Suomessakin voisi enemmän käyttää värejä rakennuksissa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oon ihan samaa mieltä! Tääl on kuitenkin iso osa vuodesta synkkää ja harmaata, värikkäät kadut sentään tois jotain piristystä!

   Poista
 2. Siis mä oon niin fiiliksissä tämmösistä paikoista. :D Kuten sanoin sulle täälläkin, niin mä en oo oikeastaan koskaan ollut kauheen innostunut Istanbulista, mutta voisin lähteä sinne näköjään ihan vaan näiden huudien takia. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niinpä! Ja Balat ainakin oli sen verran syrjässä, ettei siellä todellakaan ollut samanlainen fiilis kun keskustan alueilla (yllätys yllätys haha). Törmättiin pariin muuhunkin kamera kaulassa kulkijaan mutta mitään suuria matkailijalaumoja ei kuitenkaan bongattu koska no, toihan nyt on vaan ihan tavallinen asuinalue. Kivaa vaihtelua keskustan täysille kaduille!

   Poista
 3. Jep, tallaiset paikat on niin mun sydamessa! Ei liian sliipattua ja siistia, elamanmakuista ja varikasta. Ihania kuvia! Izmirissa mun lempparit naissa alueissa on Alaybey Karşıyakassa, Alşançakin sivukujat ja Konakin Basmane, unohtamatta Kemeraltin tiettyja alueita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitääkin pistää noi paikat muistiin enskertaa varten! Alsancakissa yövyin yhdessä tollasessa vanhassa talossa ja ne oli kyllä kans niin symppiksiä, nimenomaan just siks kun ei oo liian hienoa ja on niitä kivoja yksityiskohtia mihin silmät tarttuu!

   Poista