torstai 28. huhtikuuta 2016

Izmir Zoo

Izmirin eläinpuisto, turkiksi İzmir Doğal Yaşam Parkı, oli mun ainoan kokonaisen Izmir-päiväni ensimmäinen kohde. Olin siitä lueskellut jonkun verran Suomessa ollessani ja mietin lähdenkö eläinpuistoon vai en. Siksi, että eiks eläinpuistot oo vähän niinkun lapsille suunnattuja paikkoja ja toisekseen siksi, etten ollut ihan varma mitä mieltä oon eläinpuistoista ja siitä että eläimiä niissä pidetään kaukana niiden omista oikeista elinympäristöistä.Ihan ehdottomasti hyviä puolia oli eläintarhan puistomaisuus ja sijainti. Eläintarha sijaitsee rauhallisella alueella hyvän matkan päässä kaupungin hälinästä ja vilkkaasta asutuksesta. Eläintarha ei ollut ollenkaan karu, vaan itseasiassa se näyttää enemmänkin isolta puistolta; vihreää nurmikkoa, puita ja pensaita on kaikkialla ja kävelyteitäkin oli päällystetty pelkän asfaltin sijaan hiekalla. Torstainen aamupäivä puistossa oli tosi hiljainen, mun ja muutaman muun yksittäisen kävijän lisäksi alueella kierteli pari kouluryhmää, eli aika rauhassa sai kierrellä ja ihmetellä. Eläintarhassa noita kouluryhmiä käykin käsitykseni mukaan aika paljon, mikä on hieno juttu lasten oppimisen kannalta. Jokaisesta eläimestä löytyy myös tietotaulut niin turkiksi kuin englanniksikin, mistä eläimistä voi jokainen itsekin oppia lisää. Isoimman plussan Izmirin eläintarha saa kuitenkin siitä, että siellä autetaan pitämään elossa sellaisia lajeja joita uhkaa rankka väheneminen tai jopa sukupuutto.
Ja sitten ne huonot puolet. Ei niinkään välttämättä yksinään Izmirin eläintarhassa vaan ihan yleisesti eläintarhailussa. Eläintarhassa käynnin jälkeen, ja vielä tätäkin kirjotellessani, tunnen aika huonoo omatuntoo siitä että menin. Oon aiemmin lapsena käynyt Korkeasaaressa ja Ranuan eläinpuistossa, mutta sen verran pienenä etten oo osannut aatella sen kummemmin tällasia eettisiä kysymyksiä liittyen eniten siihen että mikä oikeus ihmisillä on pitää eläimiä 'vankina' vaan saadakseen siitä itse iloa tai hyötyä. Ja tästä asiasta oonkin potenut varmaan kovimmat morkkikset, mäkin menin sinne uteliaana, maksoin huvista ja no, olihan se jännää nähdä norsuja. Mut silti. Luulen että tää kokemus ois miljoonasti parempi jos pääsis kokemaan nää samat eläimet niin, että ne ois oikeesti omissa luonnollisissa oloissaan sen sijaan että niille on tehty omat aitaukset ja muta-altaat missä pyöriä. Mun mielestä Izmirin eläintarhassa pienemmillä eläimillä ja pienemmillä linnuilla näytti olevan ihan kivat oltavat, mutta isommille eläimille, kuten kirahveille, norsuille ja kotkille oisin suonut vähintään tuplasti isommat tilat olla ja elää. Eniten mua ehkä harmitti krokotiili jonka tilat oli tosi minimaaliset.

En tiennyt halusinko kirjottaa koko postausta ja välillä olin tätä jo poistamassakin koska omatkin fiilikset on ristiriitasia asian suhteen. Toisaalta eläintarhat ei oo mitenkään päin hyvä juttu, toisaalta taas on niissäkin omat puolensa, niinkuin esimerkiksi Izmirin eläintarhan harjoittama lajien suojelu. Toisaalta taas tunnen huonoa omaatuntoa eläintarhassa käymisestä, toisaalta olin liian utelias mennäkseni. Eläintarha itsessään oli kaunis ja eläimet upeita, mutta lähtisinkö eläintarhaan enää uudestaan, en usko. Kuulisin mielelläni teidän muidenkin fiiliksiä ja ajatuksia aiheeseen liittyen, oli ne sitten puolesta, vastaan tai vähän molempia :)

2 kommenttia:

  1. Elaintarha asiassa olevan vahan kahta mielta. En itsekaan tykkaa pienissa hakeissa ja ankeissa oloissa olevista elaimista mutta olen nahnyt niin paljon surkeampia elainkohtaloita etta suhteellisen hyvin hoidetut elaintarhat saavat musta asiakkaan. Kaymme tuolla tasaisin valiajoin tytön kanssa. Elaintarha on tietysti voittoa tavoitteleva yritys ja elainten olisi monesti parempi olla villina luonnossa, toisaalta ihminen on puuttunut jo elainten elinoloihin siina mittakaavassa etta tulevaisuudessa se tulee yha hankalammaksi, on olemassa jo alueita joissa elainten on vaikea elaa normaalisti luonnossa, esim. monet osat Indonesiaa Orang Utaneiden kohdalla. Kayn siis jatkossakin elaintarhassa, delfinaarioissa en kay enka sirkuksissa, joissa kaytetaan elaimia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on kyllä ihan totta että valitettavasti luonnossa elo on jo vaikeaa monilla lajeilla just esim salametsästyksen ja metsien kaatamisen takia, mielummin sitä kyllä näkee norsun eläintarhassa kun salametsästäjien kaatamana. Kaikista mieluiten kuitenkin niiden omassa elinympäristössä, Afrikassa jollain safarilla käyminen olis varmasti upee kokemus. Delfinaariot ja sirkukset on munkin kieltolistalla, ja kaikki muutkin missä eläimiä käytetään esityksiin tai puetaan "hassuihin" vaatteisiin esityksiä varten.

      Poista