torstai 6. elokuuta 2015

Kolme bulevardia

Puhuin aiemmin täällä kuinka musta Adanassa on tavallaan monta keskustaa, juna-aseman eteläpuolella uusi ja vanha keskusta ja pohjoispuolella taas erilaiset Baraj Yolu ja Turgut Özal. Tänään lähin kuumuutta uhmaten tonne uuteen keskustaan pyörimään koska tajusin ettei mulla oo sieltä melkeen yhtään kuvia! Uus keskusta koostuu siis noista kolmesta vierekkäisestä bulevardista; Ziypasasta, Atatürk caddesista ja Gazipasasta. Ekana suuntasin niistä lyhimmälle, Gazipasaan:

Kaikki kolme bulevardia on aika toistensa kaltaisia, mut silti jokainen on vähän erilainen. Gazipasa on noista ehkä mun lempikatu. Sillon kun tänne suunnittelin jääväni yliopistohommiin mietin jo kuumeisesti mihinpäin Adanaa itteni asettaisin. Gazipasa oli tietty heti mun kärkipäässä, tästä kun muille mainitsin sain takas vaan huvittuneen naurahduksen, meinasit sit kaikista kalleimmalle asuinalueelle muuttaa. Noi kerrostalot varsinkin pienillä poikkikaduilla on vaan niin ihania. Monet parvekkeet Gazipasalla on koristeltu kukkasin ja ulospäin talot näyttää niin kotosilta. Ehkä sit joskus hehe.. Vaikka Gazipasa ei oo asumisen osalta halvimmasta päästä, löytyy kadulta paljon pieniä putiikkeja ja vaatekauppoja missä ei hinnat ihan kauheesti päätä huimaa. Ei siis mitään oikeiden vaateliikkeiden myymälöitä, vaan niitä sellasia pieniä missä jokaisessa kaupassa on aika pitkälti sama valikoima ja myyjät roikkuu ärsyttävästi iholla. Mä tykkään tosi paljon noiden liikkeiden vaatteista, mut en ikinä mee sellaseen kauppaan missä oisin ainoo seurattava asiakas. Mulla ei pää kestä niitä kymmenen sentin päässä kierteleviä myyjiä, ahistus ja ärsytys vaan iskee enkä sit lopulta osta mitään. Gazipasan jälkeen siirryin vilkkaalle Atatürk caddesille:

Atatürk caddesi on bulevardeista suurin ja vilkkain. Tältä kadulta kulkee suuri osa busseista ja varsinkin ruuhka-aikaan Atatürk caddesi on yks läjä tööttäilyä ja odottamista, kiireisiä ihmisiä ja yks ahdistunut suomalainen kun tuntuu ettei mihinkään suuntaan pääse. Ehkä vähän yleistäen, mut välillä meikäläisen hermoja koetellaan, tuntuu että muilla kaduilla pääsee kulkemaan paljon sulavammin. Atatürk caddesilta löytyy kaikki mahdolliset pankit, vaatekauppoja (myös niitä oikeita), yks leffateatteri, kahviloita ja erikoisliikkeitä. Kukkia voi ostaa söpöiltä kukkakioskeilta ja poikkikadut on aina täynnä pappoja kärryjensä kanssa myymässä erilaisia pähkinöitä ja hedelmiä. Täällä mun mielestä poikkikadut on paljon kivempia kun katu itsessään, ainoo mikä menee poikkikatujenkin ohi parhaudessaan on Atatürk puisto. Viimeisenä kierrettävänä oli Ziyapasa:


Viimeinen bulevardeista, Ziyapasa, on kaduista rauhallisin. Siellä viihtyy monesti Atatürk puistosta seikkailulle lähteneet kulkukoirat ja päivää kahviloissa viettävät ihmiset. Bulevardi onkin näistä kolmesta eniten keskittynyt kahviloihin ja ravintoloihin mitä löytyy aina kansainvälisesti Burger Kingistä Starbucksiin ja paikallisesti hienommista ravintoloista turkkilaisiin kahvilaketjuihin. Kahviloiden välistä löytyy joitain meikki- ja sisustusliikkeitä kalliimpaan makuun, ja poikkikaduilta voi bongata Lacosten ja muiden merkkiliikkeiden valikoimaa. Jos tolta alueelta jotain yöelämää haluu löytää on parhain katu sillekin Ziyapasa ja sen alueet. Mitään mielettömiä bailupaikkoja tuoltakaan ei löydä, mutta kivoja pieniä baareja kyllä. Viimisenä koukkasin vielä poikkikadun kautta Atatürk caddesille ja sieltä Atatürk puistoon:

Atatürk puisto on yks mun lempipuistoista täällä, ehkä jopa lempparein. Vaikka iso keskuspuisto moskeijoineen on kaunis ja iso, niin Atatürk puisto on söpö sen aika pienen koon puolesta, mutta myös siks että vaikka se sijaitsee ihan keskellä kaupunkia on se tosi rauhallinen ja suojaisa. Keskellä puistoo onkin ihana alue mihin ei oikeestaan aurinko paista ollenkaan, se tuntuu olevan kulkukoirien ja kotoa vaimoa karkuun lähteneiden eläkeläispappojen lempparialuetta, sen verran elämää sieltä löytyy näiden puolesta. Puistosta löytyy myös kaupungin puolesta rakennetut ruoka- ja juomalaitteet kulkukoirille ja -kissoille mikä on ihan huippu juttu. Puistosta löytyy yks kahvila missä voi istuskella puiden alla vaikka kahvia ja teetä juoden ja toiselta puolen puistoo urheilijoille oma 'ulkokuntosali' erilaisine laitteineen. Puistossa näkyy sillon tällön kans teiniporukoita aikaa viettämässä ja koirien lenkittäjiä. Pimeän aikaan puisto ei oo paras mahdollinen ajanviettopaikka, sillon sielä tuntuu istuskelevan vaan vähän hämärämmän oloset jantterit ja kuulemma myös erilaisia palveluita tarjoavat tyttöset. Näin päiväseen aikaan sain kuitenkin nauttia vaan rakkautta kaipaavien koirien seurasta, ja niitä tuolla riittääkin!

2 kommenttia:

  1. Onpa kiva naköista, olisi voinut olla vaikka Antalyan keskusta tai Ankaran.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toi alue on kyllä munkin mielestä tosi kaunista ja siihen tunnutaan panostavankin ihan eri lailla. Vieressä oleva vanha keskusta kun on sitten ihan erinäköinen :p

      Poista