tiistai 21. huhtikuuta 2015

Sabanci Merkez CamiiMentiin eilen illalla Hakanin kanssa ostoskeskus Optimumiin kattomaan Fast & Furious 7 ja koska asutaan ihan eri suunnissa sovittiin tapaaminen ensin kauniiseen keskuspuistoon joen varrelle missä sijaitsee siis myös Sabanci Merkez Camii. Olin puistossa tosi ajoissa ja jouduin oottelemaan Hakania jonkun aikaa ja päätin sen seurauksena käydä pyörimässä moskeijan pihalla. Eilen oli tosi nätti päivä, asteita oli yli kakskymmentä ja aurinko paisto koko päivän. Moskeijan piha ja puutarha oli entistä kauniimpi, oon jostain syystä aina päätynyt nimittäin noiden moskeijan muurien sisäpuolelle joko iltapimeellä tai huonolla säällä. Siitä syystä myös kaikki mun kuvat moskeijan sisältä on tosi pimeitä ja rakeisia enkä haluu niitä nyt sekottaa näihin aurinkoisiin kuviin.Sabanci Merkez Camii on Turkin isoin ja myös yks Lähi-Idän isoimmista moskeijoista, se vetää sisäänsä vajaat 30 000 ihmistä. Vertailun vuoksi esim. Istanbulissa Sultanahmetin alueella olevan jätin Sinisen moskeijan kapasiteetti on n. 10 000 henkee. Läheltä Sabanci ei mun mielestä oo niin ison näkönen mitä esim. Sininen moskeija mutta kaukaa katottuna sen suuruuden oikeesti huomaa kunnolla. Kuus minareettia on 99 metriä korkeita ja musta tuntuu että ne pilkottaa aina vähän kaikkialla mistä sit kattookin. Yliopistolle matkatessa moskeijan näkee kaukaa ja se on silti hurjan kokonen.

Niinkun aiemmin mainittu, moskeija sijaitsee tosi nätillä paikalla ihan Seyhan-joen varrella vähän keskustan ulkopuolella ja se on mun mielestä ehdottomasti yks Adanan symboleista ja ihan ehdoton juttu mikä täällä ollessa pitää nähdä. Keskuspuiston ja moskeijan tilalla on ennen ollut iso alue sitruspuita, tyhjää maata ja yks rähjäisempi asuinalue. Moskeijan kohdilla on aikanaan sijainnut myös entinen armenialaisten hautausmaa. Moskeijan on rakennuttanut Turkin rikkain perhe, Sabancien perhe, ja se on otettu käyttöön 17 vuotta sitten, kuusi vuotta ennen keskuspuiston rakentumista sen ympärille.
Mä luulin ettei tänään kello liikkuis mihinkään tai että aika vähintään matelis, mut aika hyvin tää aika kulu tän tietokoneen kanssa taistellessa ja postauksen vihdoin valmiiks saamisessa hehe. Kello alkaa näyttää vihdoin ja viimein siltä että mun ihan liian pitkä odotus on loppumassa ja parin tunnin päästä oon viimein mun lempinorjalaisen kanssa. Malinin lentokone laskeutuu ihan näillä minuuteilla ja vihdoin taas nähdään. En voi uskoo että yli puol vuotta meni näin äkkiä! Muistan miten Malinin lähtö marraskuun alussa oli aivan kauhee, enkä tiennyt voinko tehä täällä enää yhtään mitään yksin. Niistä fiiliksistä päästiin pikkuhiljaa yli vaikka välillä tuntuu ettei kukaan muu mua voi täällä ymmärtää paitsi tää tietty norjalainen. Mun Adanasta lähti Malinin kokonen pala pois ja tänään saan sen takas edes hetkeksi. En vois olla onnellisempi!!

6 kommenttia:

 1. mä oon kuullut tarinoita että ennen moskeijan ja keskuspuiston rakentamista ei ollut mitenkään kummallista että jokseenkin tiheästä appelsiinipuu metsästä löyty usein ruumiita. En tiiä sit onko vaan urbaanilegendaa vai ihan totta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyi kauhee :| ihmekös jos tilalle on haluttu sit jotain muuta jos paikkansa pitää!

   Poista
 2. Kolme kertaa suurempi kuin sininen moskeija!! Huhhuh. Melko isosta jättiläisestä lienee siis kyse! Onko sisältä myös hieno vai eikö siellä saa kuvata? Siellä taitaa tosiaan olla jo ihanan lämmin, täällä on alle kymmenen ja sataa vettä :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hassuinta on se ettei Sabanci musta näytä niin isolta, ei kyllä sisältäkään tulis mieleen että ois Sinistä moskeijaa kolme kertaa isompi! Sisällä on kauniit vaaleet värit, koitan joku päivä käydä sisällä valosaan aikaan että saan kuvia, oon aiemmin käynyt vain hämärän aikaan ja kuvista on tullut tosi huonoja kun vaan tällä kännykällä näitä kuvia otan :/ täällä on Suomen mittakaavassa melkeen jo ihan kesä tulossa hyvää vauhtia, mun puolesta sais kyllä vähän hidastua tää lämpeneminen.. Kivaa viikkoa sinne Istanbuliin, mulla on sinne ihan kauhea ikävä!

   Poista
 3. Tosi kauniita kuvia, ihanasti kuvattuja yksityiskohtia!

  VastaaPoista