torstai 2. lokakuuta 2014

lokakuu

Täällä on hyvin äkkiä oppinut siihen ettei aikatauluihin, suunnitelmiin ja kaikkiin puhuttuihin asioihin aina kannata luottaa. Suunnitelmat muuttuu jo tunninkin sisällä useaan otteeseen etkä oikeen koskaan voi olla varma mitä tapahtuu. Aluks oli tosi turhauttavaa ja ärsyttävää kun on ite tottunut siihen et yleensä jos jotain puhutaan tai suunnitellaan niin se tapahtuu, ja kun homma on lyöty lukkoon niin se kans on. Nyt pienen ajan sisällä on huomannu ettei se maailma välttämättä kaadu siihen jos suunnitelmat muuttuu lennossa tai kaikki ei meekkään just silleen kun on puhuttu. Ja tavallaan oon oppinut tykkäämään siitä! Oon itekin paljon huolettomampi ja rennompi ja otan asiat vastaan sellasina kun ne sit tulee, päivä tai hetki kerrallaan. Mun töiden piti esimerkiks alkaa heti Bursaviikon jälkeen, mutta nyt töiden alottaminen siirtykin Kurban bayramin jälkeisille päiville. Tai ehkä siitä seuraavalle viikolle.. Eli tosiaan aika pitkälti hengailulinjalla mennään vielä päivisin. Aamulla meen seinän toiselle puolelle työpaikalle ja päivät kuluu aina miten millonkin. Joinain päivinä mun turkin opettaja tulee ja puolet päivästä kinastellaan ja yritetään opiskella jotakin ja toinen puoli päivästä vaan hengataan ja jutellaan turhia. Toisina päivinä taas ollaan yleensä aika sekalaisella porukalla, ihmisiä tulee ja menee ja aika menee yleensä (paitsi tänään..) tosi nopeesti kun yrittää pysyä ees keskustelun aiheessa mukana ja välillä pääsen testailemaan omiakin puhetaitoja.


Yksin ihan uuteen ja tuntemattomaan paikkaan muuttaessa huomaa myös kuinka nopeesti kiintyy joihinkin ihmisiin ja niistä tulee tosi tärkeitä lyhyessäkin ajassa. Muutamasta työpaikalla olevasta ihmisestä onkin tullu mulle itelleni sellasia tuki&turva tyyppejä et mun ei tarvii kun nähdä niiden kävelevän rappusia pitkin työpaikalle niin hymy on jo korviin asti ja huonokin päivä muuttuu samantien hyväksi. Kai se johtuu siitä kun ei enää ookkaan sitä tuttua ja turvallista perhettä ja ystäviä ympärillä ketkä on tuntenut monta vuotta, vaan alussa on oikeesti aika yksin. Huomaan ite ainakin etsiväni ympärille sellasia ihmisiä kenen kanssa on hyvä ja rento olla ja kun sellasia löytää niin niiden seuraa osaa arvostaa jotenkin ihan eri tavalla. Työporukan lisäks oon myös ihan super onnellinen Malinista kenen kanssa on ihan huippua viettää aikaa, en voi vieläkään uskoa et ollaan tavattu oikeesti vasta joku kuus kertaa, tuntuu kun oltais tunnettu iäisyys!


Kotikadulta. Täällä menee pyörät, mopot, autot ja hevoskärrytkin ihan kivasti sulassa sovussa keskenään.

Perjantaina (tai lauantaina?) alkaa Kurban bayram eli suomeksi uhrijuhla. Bailut kestää neljä/viis päivää ja sinä aikana turkkilaiset vierailee sukulaisten luona ja ostaa eläimen mikä sit laitetaan lihoiks ja syödään ja jaetaan osa lihasta köyhille. Tähän mennessä oon nähnyt katujen varsilla pienissä tarhoissa lampaita ja yks päivä meiän ikkunan alla oli lava-auton lavalla lehmä mikä kuulemma luultavasti menee jonkun lautaselle lähipäivinä.. Koska satun tällasena perhejuhlana olemaan yksinäinen susi päätin ottaa silti kaiken ilon irti lomapäivistä ja lähteä matkailemaan. Perjantai aamuna käy siis matka taas kohti lentokenttää ja pohjoista. Neljä päivää ihanassa Istanbulissa, en kyllä keksi parempaa tapaa lomailla!


Bongasin mun kämppiksen turkin kirjasta tarinan Ollista ja Ollin kotimaasta missä lunta on seitsemänä kuukautena vuodessa. Hmm.. 
Otsikkoa keksiessäni (mikä siinä aina on niin hankalaa) havahduin siihen et nyt on oikeesti lokakuu. Ei tunnu mitenkään päin lokakuulta kun lämpötilat on vielä mitä on ja päivisin on niin kuuma. Syksyn tulon tuntee silti jo ehkä pikkuhiljaa täälläkin; yöllä on jo kylmä ilman kunnon peittoa ja aamusin ilma on ihanan raikas ja viileä. Oltiin eilen Malinin kanssa shoppailemassa ja löysin maailman ihanimman nahkatakin syksyksi mikä makso vaan reilut parikymppiä! Saa siis mun puolesta syksy jo tullakkin ;)


EDIT// Istanbulissa käyneet tai siellä asustelevat, jakakaa ihmeessä vinkkejä mitä kaikkea kivaa voisin tehdä tai käydä katselemassa! Suunnitelmissa ois viettää mahdollisimman paljon aikaa kavereiden kanssa mutta varmaan tuun olemaan välillä yksinkin joten kaikki vinkit ja ehdotukset tänne vaan! :-)

8 kommenttia:

 1. Yleisesti ottaen vinkkinä, käy nyt kaikkialla missä et ole käynyt, sillä kaupunki tyhjenee loman ajaksi! Mekin lähdetään esim. Prinssisaarille joku päivä kun sinne vloppuisin on muuten niin mahdoton mennä puolen Istanbulin kanssa. Niin minkäs verran olet täällä aiemmin ollutkaan? Näköalakukkulat Pierre Loti euroopassa ja Büyük Camlica täällä aasiassa kannattaa käydä katsomassa. Perusnähtävyydet on varmaankin jo kierrelty?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka ja kiitos kommentista! Mä oon käynyt Istanbulissa aiemmin kaksi kertaa ja oon aika hyvin kerennyt kiinnostavat perusnähtävyydet kyllä kierrellä, Hagia sofia on vaan sellanen mihin en oo vielä kerennyt, sinne kun on ollut molemmilla kerroilla ihan kauheet jonot! Mä kans mietin jos jollekin saarelle ois tehny parin tunnin reissun mutta just toi ruuhka oli mielessä et onko loman takia saaret ihan täynnä.. :D mut hyvä jos on just toisinpäin! Pierre Loti kuulostaa hyvältä, näköalapaikat on ihan lemppareita :)

   Poista
 2. Aasian puoleinen ranta bostacista kadiköyhin päin on aivan ihanaa aluetta. Paljon kivoja ravintoloita joten käy ihmeessä siellä kävelemässä ja nauttimassa elämästä. Istanbul on aivan ihana vaikka mitään erikoista ei tekisikään, vaan katselisi teen ääressä näkymiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oon kyllä ihan samaa mieltä että Istanbulista nauttii vaikkei ihmeempiä tekisikään! :) Aasian puolellekin varmaan eksyn enemmän tällä reissulla, kiva päästä katselemaan uusia paikkoja!

   Poista
 3. Todellakin Aasian puolelle Kadiköyhin! Täynnä pieniä katuja täynnä kahviloita ja kauppoja. Mun ehdotonta lempparialuetta koko Istanbulissa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oon aina vähän Kadiköytä vierastanu kun tuntuu et siellä on ihmisiä tuplasti enemmän kun muualla mut voi olla et tälläkertaa tulee sieläkin vietettyä enemmän aikaa kun yks mun kavereista asuu Kadiköyn lähettyvillä! :) ehkä nyt Adanan myötä niihin ihmisiinkin on jo enemmän tottunut ;)

   Poista
 4. Saaria minäkin ajattelin tavoitella nyt Bayramin aikana,vielä vähän aikataulut auki, mutta ehkäpä :) Kyllä Hagia Sofia kannattaa ehkä nähdä, jos ei ole aiemmin nähnyt ja kuljeskeluhan on tosiaan täällä parasta huvia. Ainakin osan aikaa basaarit lienevät auki, onko suuri basaari ja egyptiläinen basaari jo moneen kertaan kierretyt? Ne on kyllä aina hauskoja paikkoja.
  Mukavaa lomaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kommenttien myötä kyllä meinaan Hagia Sofiaan lähteä jos tosiaan jonot ei oo samanlaiset kun aiemmin! Muuten säästän sen seuraavalle reissulle.. ;) Suuri basaari on kierretty mutta en oo sen kovin suuri ystävä vaikka se kaunis ja ihanan värikäs onkin! :) Fatihin keskiviikkomarkkinoille olisin kyllä halunnut mutta valitettavasti kotiinlähtö koittaa jo tiistaina.. Ja kiitos paljon! Toivotaan että saadaan Istanbuliin kauniit ilmat loman ajaksi! :)

   Poista