torstai 28. elokuuta 2014

Lähtövalmisteluja

Oon tässä muutaman viikon aikana ollu enemmän ja välillä vähän vähemmänkin tehokas asioiden hoidossa mutta tällä hetkellä ollaan ihan hyvällä mallilla! Lähtöönhän on siis tasan tarkkaan yksi viikko ja koska oon ollu ilmeisesti kuitenkin suht reipas asioiden hoitamisessa ei mulla oo viimisiks päiviks kun ihan muutama tylsä juttu hoidettavana, muuten voin vaan keskittyä vikoihin työpäiviin ja kivoihin ihmisiin.

Kirjottelin vähän jotain listaa asioista mitä oon hoitanu lähtöön liittyen, ehkä tästä on joskus jollekkin jotain hyötyä ja vaikka ei oliskaan niin listoja on aina kauheen kiva tehdä.

Eurooppalainen sairaanhoitokortti
Tällähän voisin Turkissa heittää vaikka vesilintua koska ei olla EU:n eikä ETA-maan sisällä, mutta eihän tästä kortista mitään haittaakaan oo. Voi vaikka mennä sitten Kreikkaan sairastamaan.

AXA-vakuutus
Jokainen EVS-vapaaehtoinen tulee tän vakuutuksen saamaan ja EU:han siis maksaa koko lystin eli mistään maksuista ei tarvi huolehtia. AXA-vakuutus on hurjan kattava, ja mulle tuli tosi turvallinen olo jo siitä kun luin mitä kaikkee tää vakuutus kattaa. Voi sitte huolella rymytä, ei vais. Vakuutuksen hakeminenkin oli aika simppeli homma, tehtiin se Tuulan kanssa yhessä eikä siihen menny kun ehkä vartti.

Uusi Visa electron
Mulla ois menny vanha electron vanhaksi ens heinäkuussa kun oon vielä Turkissa, niin kävin tilailemassa samantien uuden ettei tarvi sit ihmetellä ku kortti ei pelitäkään. En kyllä tiiä kuinka paljon tuun korttia vinguttelemaan kun tykkään käyttää käteistä enemmän mut niinkun ton sairaanhoitokortinkin kanssa niin tuskin tänkään uusimisesta mitään haittaa on!

Avainlukulistat
Ettei varmasti lopu kesken.... Mulla on ollu yli vuoden sellanen jäätävä kolmensadan avainluvun lista mistä oon käyttäny ehkä puolet. Mut pitäähän nyt olla yks ylimääränen varmuuden vuoksi!

Hammaslääkäri
Onnistuin lohkasemaan mukavan kokosen palan mun hampaasta pari viikkoa sitten ja kelasin käydä sen hoitamassa sitten Turkissa (joopajoo, hammaslääkärin pakoilua parhaimmillaan). Viikko sitten hammaskivun saattelemana luin netistä kaiken maailman kauhutarinoita verenmyrkytyksistä ja muista ja tulikin kiire varailemaan aikaa heti.

Puhelinliittymän sulkeminen
Tää on itseasiassa vielä tekemättä, mutta käyn hoitamassa tän ensviikolla. Turkissa mun pitää käydä rekisteröimässä mun puhelin ja sit hommaillaan mulle uusi liittymä sieltä.

Matkalaukkurajoitukset
SunExpressillä on ilmeisesti matkalaukkujen painorajat jotenkin kummallisesti 20 kg ja 40 kg väliltä, mutta mulle niitä on merkattu 35 kg. Mun suurin probleema oli se, että mulla on kaks pientä/keskikokosta täyteen tulevaa laukkua eikä missään SunExpressin sivuilla lukenut ruumaan menevien laukkujen sallitusta määrästä mitään. Laittelin sitten SunExpressille viestiä ja sieltä tosi äkkiä vastattiinkin ettei laukkujen lukumäärällä oo väliä. Esim. mulla on molemmat laukut suunnilleen 15 kg eli siis menee hyvin tohon salliittuun kilorajaan vaikka laukkuja onkin kaksi.
Lisäks pakatessa tää nettisivu on ihan huippu: www.mitamukaanlennolle.fi ! Jos mietityttää yhtään pakatakko vaikka läppäri käsimatkatavaroihin vai ruumaan niin täältä löytyy vastaus.

Passi
Passin voimassaoloaika!

Rokotukset
Rokote.fi sivuilta kävin kattomassa Turkkiin suositeltavat rokotteet ja koska totesin mulla niistä kaikki (kai) olevan niin niihin en oo sen suurempaa huomiota kiinnittänyt.

Matkustusilmoitus
En oikeesti tiiä onko tästä mitään hyötyä mutta teinpähän nyt kuitenkin!

Vakuutusten irtisanominen
Lopetin mun vakuutukset Ifillä, myös matkavakuutuksen koska toi AXA mut jo niin hyvin on vakuuttanut enkä mitään matkatavaravakuutuksia ottanut kun ei mulla mukaan tuu mitään hurjan arvokkaita juttuja.

Lääkkeet
Näitä nyt sen verran et siellä alkuun pääsee + ostin maitohappobakteereja, niitä vois alotella syömään ja sit vähentää pikkuhiljaa Turkissa ollessa.

Suomikirja ja viemiset
Ostin kivan kirjan missä on kuvaesittelyt maakunnista ja niille tyypillisistä asioista. Jopa Kotkan sataman auringonnousu, Langinkoski ja Vellamo oli päässy kirjaan, juhuu! ;) Tota kirjaa voi sit esitellä muille ja koti-ikävän iskiessä selailla itekin. Jotain suomijuttuja pitäis vielä hankkia töihin viemisiks, Fazerin suklaat on tietty listalla mut jos on muitakin ehdotuksia tai hyväks havaittuja viemisiä niin vinkkejä otetaan vastaan!

Passikopiot
Tää on vielä myös hoitamatta mutta siis passista kopiot sähköpostiin.

Tässäpä nyt näitä, toivotaan etten oo unohtanut ainakaan mitään supertärkeetä :-D

8 kommenttia:

 1. Kannattaa ehkä vaihtaa se suominumero johonkin 1€/kk vaihtoehtoon tms. On sitten varalta jos jotain käy.. Ja eihän sitä tiedä miten kauan menee, että paikallisen numeron saat. Ja on sitten Suomessakin numero käytössä jos tulee käytyä välissä/kun palaat :) käteistä kannattaa ottaa mukaan jonkin verran, nostopalkkiot on aika suuret Eu:n ulkopuolella. (Ja vaihtamalla saat toki paljon paremman kurssin) Niin ja passikuvia kannattaa käydä teettämässä etukäteen vaikka Turkissa on toki halvempaa, mutta pääseepähän alkuun.. Niitä monessa virastossa tarvitaan! Lääkkeistä ehkä liuska ripulilääkettä kannattaa ostaa myös.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka! Kiitos paljon kommentista ja vinkeistä! :-) käteistä tosiaan otan jonkun verran noin alkuun mukaan ja Turkissahan mulle avataankin sit paikallinen pankkitili :) Toi puhelinliittymän pitäminen on kyllä käynyt mielessä mut täytyypä nyt kattoa mitä sen kanssa teen, olishan se toisaalta hyvä varuiksi olla :)

   Poista
 2. Hyva lista! Turkissa on laakkeet paljon halvempia kun Suomessa joten taydentaisin laakevaraston vasta taalla. Jos sulla on siella Adanassa kontaktit, jotka on apuna niin luulisin etta puhelinliittyman avaaminen ei ole ongelma, joskus se voi kylla olla....Turkissahan on viela harvakseltaan puhelinautomaatteja, joten hatatapauksia varten voit ostaa alussa puhelinkortin. Suklaat saattaa sulaa jos on viela helteista joten laita vaikka pari kylmakalle niiden viereen? Turkkilaiset tykkaa myös koristeesineista eli sellaisista korneista suomalaisista pienoisesineista :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivon tosiaan ettei tosta puhelinliittymästä ja rekisteröinnistä tuu ihan kauheeta häslinkiä, sen verran mitä on muiden kokemuksia kuullut niin en kyllä oota että kaikki sujuis ihan suoralta kädeltä.. :D Mulla on tosiaan ns. mentori ja yhteyshenkilö siellä ketkä auttaa ja hoitaa mun kanssa näitä virallisia asioita, onneksi!

   Pitääpäs pakata myös noi kylmäkallet mukaan että voi nauttia Fazerit ihan alkuperäsessä muodossaan.. :D tollanen pysti oiskin sit varmaan hyvä lisä, vähän suomifiilistä työpaikalle! ;)
   Kiitos paljon kommentista!

   Poista
 3. Sulla on hyvin asiat hoidossa! Ja tosiaan varmasti työkaverit auttavat tuossa puhelinliittymän hankkimisessa. :)

  Viemisiin niin tosiaan Fazerin suklaata(itse vein heinäkuussa viimeksi ilman kylmäkalleja ja hyvin säilyivät matkojen ajan), salmiakki on myös ollut suosittua suklaan ohella ainakin mun tuttava piirissä!:)

  Ja lennätkö sä siis THYlla Istanbuliin ja sieltä SunExperssillä Adanaan vai miten?:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneks on joo apujoukot, ei tulis mitään jos pitäis alkaa yksinään näitä juttuja hoitaa.. :D
   Hei toi salmiakkihan on hyvä, sitä oon joskus ulkomaalaisille kavereille syöttänytkin ihan vaan siks et näkee reaktiot haha, pitääpä tonnekin viedä testattavaks ;)

   Mä lennän ensin SunExpressillä Helsingistä Izmiriin ja siitä jatkan samaisella yhtiöllä Adanaan :)

   Poista
 4. Minäkin suosittelisin puhelinliittymän muuttamista sellaiseen, missä on mahd.pieni kuukausimaksu ja sitä varten joku serkun tai tädinkumminkaiman vanha puhelin, jota voit tarvittaessa käyttää etenkin aluksi esim. tekstareihin. Puhelinta ei pysty rekisteröimään ennen kun on maassaololupa, näin minä ainakin olen käsittänyt ja sitä tarvittiin rekisteröimisessä (jonka tein tällä viikolla). Vai millä luvalla/viisumulla olet maassa, muista mulla ei oo tietoa ja kokemusta kuin omasta.
  Siinä onkin sitten hoppu, että saa maassaololuvan (=ikamet) ja puhelimen hoidettua kuukauden sisällä, koska rekisteröimiseen on aikaa 1-2kk maahantulosta riippuen siitä kuka sanoo, mutta mulla on kerran evätty rekisteröiminen kun maahan tulosta oli yli kk.
  Muita lääkkeitä tuntuu löytyvän, mutta vielä ainakaan en ole löytänyt hydrokortisonia, joten jos sitä tarvit usein, niin kannattaa yksi paketti ottaa.
  Hyvältä valmistautumisesi näyttää, tervetuloa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon kommentista! Puhelimen rekisteröinti ei siis tosiaan ookkaan niin helppoa kun vois kuvitella.. :D tietysti vaihtoehtona sitten on ostaa turkista joku puhelin. Pitääpä nyt kattoa mitä ne mulle sitten paikan päällä suosittelee! :)

   Poista